Prosty sposób na domową chałkę

Osobiście nie znam osoby, która nie lubiłaby przepysznej i domowej chałki z dodatkiem kruszonki. Wykonywana samodzielnie jest z pewnością o wiele bardziej smaczna i delikatna od tej kupowanej w piekarni czy w sklepie.

Prosty sposób na domową chałkę

Chałkę możemy podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, takimi jak: mało, dżem, konfitura, miód czy inne. Do przygotowania jednej dużej, bądź dwóch małych chałek będziemy potrzebować: 500g mąki pszennej, 250ml ciepłego mleka, 7g suszonych drożdży – 1 łyżka, 1 jajko, 50g erytrytolu bądź ksylitolu i dodatkowo 10g cukru, 60g miękkiego masła oraz szczyptę soli. Posiadając wszystkie niezbędne składniki możemy przejść do przygotowania pysznej chałki. Na początku należy wymieszać wszystkie składniki i zająć się wyrabianiem ręcznym produktu bądź użyć do tego pomocy robota planetarnego. Wyrobione ciasto należy zostawić na godzinkę do wyrośnięcia.

 

Po upływie tego czasu należy ponownie przez chwile zająć się wyrabianiem ciasta, a następnie podzielić je na trzy równe kulki. Każdą z nich formujemy na długi, cienki wałek, a następnie sklejamy je ze sobą u góry i pleciemy warkocza. Dolną końcówkę chałki również należy skleić. Ciasto ponownie należy zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wyrośniętą chałkę możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, a także posypać kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez ok 30 minut. Chałkę możemy również zapleść wieczorem i włożyć ją do lodówki. Rano wystarczy, że zostawimy ją na blacie do wyrośnięcia na około 30-40 minut i możemy upiec ją na świeżo, dzięki czemu zyskamy świeże i ciepłe pieczywo na przykład na pyszne śniadanie. Możemy również upiec jedną dużą chałkę bądź dwie mniejsze, a część możemy zamrozić i uformować oraz upiec potem. Chałka jest również idealnym produktem na tosty. Mniej świeżą chałkę możemy wykorzystać na wykonanie tostów francuskich, dzięki czemu produkt się nie zmarnuje. Cała duża chałka ma ok. 2500kcal i wychodzi z niej ok 16-18 kromek. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.

Author: danvera.pl