Półmaraton od kuchni czyli jak się przygotować

W głowie wielu osób, które wybrały bieganie – jako swoją aktywność fizyczną – i które podchodzą do biegania poważniej, niż na zasadzie „ubieram buty i lecę”, pojawia się z czasem myśl o maratonie.

Wiadomo, że aby wygrać potrzeba nam doświadczenia. To podstawowa kwestia, która pomoże nam w przygotowaniach do startu. Warto uświadomić sobie, że mistrzami świata od razu nie będziemy, trzeba poświęcić temu mnóstwo uwagi, czasu i prób. Warto też mierzyć siły na zamiary – doświadczeni biegacze proponują zacząć od mniejszych dystansów, sprawdzić swoje możliwości, przetestować wydolność, zacząć „małymi kroczkami”, nie porywać się od razu na wielkie rzeczy, zamiast maratonu – wybrać półmaraton.

Więc… półmaraton jak się przygotować?

1. Przede wszystkim – spójrz na siebie z boku. Aby wystartować w zawodach potrzebujesz nie tylko sporego doświadczenia w samym bieganiu, ale również siły – i to o nią powinnaś zadbać. Możesz to zrobić poprzez ułożenie dla siebie planu treningowego, włączając w niego trening siłowy, postawić na urozmaicenie swoich biegów sprintami, podbiegami. Pamiętając też jak ważna jest regeneracja, dni całkowitego luzu i odpoczynku. W przeciwnym razie możesz nabawić się jedynie kontuzji.
2. Biegaj rozsądnie. Jeśli do tej pory królowały u ciebie krótkie dystanse – z dnia na dzień nie powinnaś nagle stawiać przed sobą wielkich wyzwań. Daj sobie czas. Lepiej będzie stopniowo zwiększać dystans, niż zrobić to szybko, drastycznie, nie zważając na swoje ograniczenia.
3. Nie popadaj w rutynę. Przygotowując się do półmaratonu (a właściwie do czegokolwiek) często wpadamy w wir rutyny, wykonując wciąż te same czynności, te same polecone treningi, według jednego planu. Warto popracować nad różnorodnością swoich zajęć… Wybrać się na basen, zrobić raz na jakiś czas trening tlenowy, obwodowy, spontanicznie założyć rolki (a nie buty biegowe).
4. Dieta – w okresie, w którym przygotowujesz się do półmaratonu, musisz koniecznie zadbać o dobre zbilansowanie posiłków. Twoja dieta powinna być bogata w węglowodany, białko i tłuszcze – nie ograniczaj jednego, na korzyść drugiego. Jedz produkty dobrej jakości, po których będziesz czuła się dobrze i lekko. Zwróć uwagę również na nawodnienie organizmu.

 

Author: danvera.pl