Mąką ze zbóż orkiszu to przyszłość m.in. w gastronomii.

Orkiszowa mąka od zawsze była zdrowszą alternatywą wobec zwykłej mąki pszennej, to dlatego produkty z orkiszu coraz częściej gości w każdej polskiej kuchni, ma to miejsce też w dzisiejszych czasach. Liczne potrawy sporządzane z mąki orkiszowej stanowią bardzo ważny składnik/ komponent/ element każdej zdrowej oraz odpowiednio zbilansowanej diety człowieka.

Orkiszowa mąka dla kogo jest szczególnie zalecana- wskazana?

1. Diabetycy (cukrzycy typu II):
Mąka razowa wytwarzana z ziaren orkiszu szczególnie zalecana jest dla osób chorujących na cukrzycę typu drugiego (II). Orkiszowa mąka charakteryzuje się niskim współczynnikiem glikemicznym (IG 45). Co oznacza w praktyce profilaktycznej, że nie podnosi ona zbyt mocno poziomu/ stężenia cukru (glukozy) we krwi chorego.

Pozostałe mąki mające niski współczynnik glikemiczny to:

mąka z ciecierzycy (IG 35);

  • mąka gryczana (IG 40);
  • mąka owsiana (IG 40);
  • mąka pszenna razowa (IG 45);
  • mąka żytnia razowa (IG 45);

2. Dzieci zmagające się z nietolerancją (alergią) – wywołaną obecnością wysokiej zawartości/ stężenia glutenu mące pszenicznej oraz żytniej. Razowa mąka orkiszowa to doskonały zamiennik żywieniowy dla mąki pszenicznej, z której wypiekane jest pieczywo a której ze względu na dolegliwości zdrowotne alergii, czyli uczulenia na gluten, zatem nie mogą jej spożywać alergicy.

Ponadto, niezwykle pozytywnie wpływa ona na układ trawienny człowieka. Tym bardziej, jeśli ono ma alergię na pewne składniki zawarte (będące obecnymi) pożywieniu. Przede wszystkim mąka tego typu coraz chętniej wykorzystywana jest jako składnik wspomagający leczenie, w dietach leczniczych. Albowiem ziarno orkiszowe, z którego wyprodukowana jest ta mąka -jest najlepszym ze zbóż.
Zresztą sam orkisz -wykazuje działania: rozgrzewające oraz natłuszczające, a także okazuje się być idealnym składnikiem, bardziej wartościowo -odżywczym i co najważniejsze w tym wszystkim łagodniejszym niż pozostałe zboża polne.

Mąką ze zbóż orkiszu ma przed sobą dobrze zapowiadająca się przyszłość. Dotyczy to szerokich planów w jej zastosowaniu, nie tylko w szeroko rozumianej gastronomii, czy kuchni lub medycynie.

 

Author: danvera.pl