Dwa rodzaje czernidlaka

Zbieranie grzybów to sztuka o wielkich tradycjach w Polsce. Spośród tych powszechnie rosnących w naszym kraju warto zwrócić uwagę na grzyba, który często i w dużych ilościach pojawia się w parkach, na trawnikach. Jest to czernidłak kołpakowaty. Należy do rodziny pieczarkowatych. Jest jadalny i naprawdę smaczny. Niestety jest bardzo nietrwały i już po jednym dniu czernieje i zmienia się w atramentowatą, nieestetyczną maź.

Podobny do niego jest inny grzyb o podobnej nazwie i wyglądzie, czyli czernidłak pospolity. Wyrasta w podobnych miejscach, podobnie się starzeje – w ciągu jednej doby zmieniając się w czarną, nieapetyczną ciecz. W odróżnieniu od wcześniej opisywanego, może być jednak szkodliwy. Trzeba uważać na spożywanie go, gdyż może być bardzo niebezpieczny w połączeniu z alkoholem. W swoim składzie ma Koprynę, która blokuje metabolizm alkoholu etylowego, prowadząc do zatrucia organizmu, a niekiedy nawet halucynacji. Osoby niepijące mogą bez przeszkód spożywać go, po wcześniejszym ugotowaniu.

Grzyby mogą być niezmiernie smaczne. Trzeba jednak zachować wyjątkową ostrożność zbierając je i przyrządzając.

Author: danvera.pl