Mięso z kaczki – dlaczego warto je jeść?

Mięso z kaczki, choć wyjątkowo zdrowe, raczej rzadko gości na naszych stołach. W kuchni staropolskiej był to jeden z najczęściej wykorzystywanych gatunków mięsa, dziś raczej przyrządzany w okresie świątecznym. Mięso z kaczki jest jednak bardzo zdrowe i pożywne, a jego regularne spożywanie może mieć niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Mięso z kaczki – wpływ na zdrowie

Mięso z kaczki jest stosunkowo tłuste i dosyć kaloryczne: w 100g może mieć nawet 250kcal (porównywalnie pierś z kurczaka ma zalewie 90kcal w 100g). Kaczka jest jednak bogata w zdrowe i wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne witaminy. Znajduje się w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim witamina B12, która wpływa na układ nerwowy, odporność i funkcjonowanie mózgu. Mięso z kaczki to również bogate źródło witaminy A wpływającej pozytywnie na wzrok oraz witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. W mięsie z kaczki nie brakuje również wielu ważnych dla organizmu pierwiastków. Kaczka bogata jest w żelazo, potas, magnez i fosfor. Poleca się ją osobom, które cierpią na zaburzenia ze strony układu nerwowego, łatwo się męczą i borykają się z problemami z koncentracją, nauką i skupieniem.

Jak przyrządzać mięso z kaczki?

Mięso z kaczki z łatwością można przyrządzić w piekarniku – należy jednak pamiętać o częstym podlewaniu mięsa, co zapobiegnie jego przesuszeniu się. To mięso idealnie nadające się na letnie przyjęcia grillowe. Grillowana pierś z kaczki z ananasem to świetna alternatywa dla popularnych podudzi z kurczaka, steków wołowych i kiełbasek. Wśród koneserów mięsnych przysmaków prym wiedzie pierś z kaczki, która powinna być dosyć dobrze wysmażona, a równocześnie lekko różowa i soczysta w środku. Usmażona pierś z kaczki może stanowić danie główne, jak i świetny dodatek do lekkich, wiosennych sałatek. Odrobinę mięsa z kaczki warto również dodać do rosołu, dzięki czemu wywar zyska głębie smaku, niepowtarzalny aromat oraz dużą dawkę wartościowego kolagenu.

Author: danvera.pl